tisdag 24 augusti 2010

GUDOMLIGA ÄRTOR - FULLERDOMEN IV

För er som har varit här i min trädgård ett tag, vet att jag har byggt en dom - en Fullerdom. Ni vet också att det inte gick så bra. Efter flera försök att både bygga och laga gav jag upp. Alla blomsterpinnar, all silvertejp och alla limrester samlades i en stor hög. Ärtorna var redan i jorden. I en fin cirkel. Så det var bara att bygga något annat stöd i cirkelform. Det blev en cirkel i tre delar av bambupinnar och en hel del av blomsterpinnarna. Ärtor i gudomlig form.








Efter ett tag ser man resultat. Det växer ordentligt!




Cirkeln har nu blivit en blommande grön ärtvärld. Ännu bara sockerärtor, men om man tittar efter noga kan man också hitta luktärtskott. Sockerärtorna är färdiga att skördas. Jag hoppas att det kommer luktärtsblommor snart. Det är barndom i rikliga mått!






Men man kan drömma lite om en dom. Ett annat år. Ett annat material.

Då kan man lyssna på Nils Ferlin. Och drömma....

"Visst borde man bo i en iglo
åtminstone för en dag,
förnimma bland friluftspersoner
lyftning och välbehag."


måndag 23 augusti 2010

TID FÖR SKÖRD


Allting har sin tid. Nu är det tid att skörda. Av allt det där man sådde för flera månader sedan. En del växter har verkligen gett lön för mödan. Som squashen. Annat har det inte blivit så mycket av. Bönorna åts upp av sniglar eller andra djur i våras. Löken likaså. Ruccolasalladen har blivit angripen av lite mindre djur. Potatisen blev sjuk.

Men ändå har det blivit en hel del. På bilden syns min senaste skörd. Squash, blomsterbönor, purpurbönor, vaxbönor,rödbetor, mangold, rabarber, potatis, lök, sockerärtor och blomster.




En bukett med solrosor, dassrosor och nåt mer för att pryda vardagen. På jobbet faktiskt. Iallafall ett par dar.



Och sen kan man ju äta det man har skördat också. Det är ju bra. Och gott!





lördag 21 augusti 2010

SLOTTSINSPIRATION I


I mitten av sommaren åkte jag till Läckö Slott. Av två skäl. Ett var att låta mig inspireras av slottsträdgården. Det andra var att lyssna på opera.

Trädgården är inte särskilt stor. Men fin och full med blommor och grönsaker.

Idag tänkta jag bjuda på lite rosa inspiration.


Från murarna i trädgården hängde dessa. Överallt. Varför spara på färg och fägring?






Många av blommorna i trädgården gjorde sig fint mot den vackra murväggen bakom.
















En kaprifol. Precis såna som vi har i Brevik. Finns det någon blomma som doftar bättre? Tror knappt det...





I min trädgård finns det som bekant en hel mängd vallmo. De allra flesta är röda. Men sen finns det ett par rosa. Likadana fanns i slottsträdgården.





I en trädgård är det inte bara växterna som betyder nåt. Här är en fantastisk fin vattenkanna. Den vill jag ha.







torsdag 19 augusti 2010

EN KAKA TILL KAFFET

Semestern är över. Och trädgården öppnar igen. Den har egentligen inte varit stängd, men tillgängligheten har varit lite mindre. Ifall om man inte har tagit cykeln upp mot sjön.

I början av augusti kom jag till trädgården. Det hade gått tre veckor sedan mitt senaste besök. Mitt uppdrag var gräsklippning. Vattningen har ju skött sig själv den här sommaren.


Det fanns att skörda också. Mamma plockade av hallonen och en hel del vinbär medan jag kämpade med gräset. Dessutom fanns det squash. 5,2 kilogram. På bara några veckor. Fantastiskt ändå!


Svårt är att veta vad man gör med så mycket squash. Vi tog med allt i bilen och åkte tillbaka till Brevik.

Jag försökte göra chips. Det var svårt. Kanterna som blev lagom brända var goda, men det mesta åkte i komposten...

Men jag gjorde en fin kaka till kaffet. En liten riven squash. Man blir glad när det går åt mycket! Den blev god. Och kladdig. Har ett annat recept att prova på nästa skörd.

lördag 10 juli 2010

RANUNKELLYCKA

I år kunde jag inte motstå frestelsen att köpa lökar. En hel vägg med massa fint och i glada färger. Det var påsen med ranukel som fick mig på fall. Dessutom en påse med harlekinblomster. Hälften av lökarna skulle sättas i min lilla trädgård. Den andra hälften i den lite större trädgården i Hörnebo. Om man sen kunde ta med dem till Brevik vore ju lyckan total.


Sagt och gjort. Jag byggde en låda i trä. Lite skev och vind. Inte många räta vinklar. Men med mycket själ. Och sen satte jag lökar och började vänta.













Tillbaka i trädgården byggde jag en låda till. Lika skev och härlig den. Och satte lökar. Och väntade.

I min trädgård är det grönt och frodigt. Men inga glada färger. Det är det däremot i Hörnebo. Rött, rosa och gult. I färgskala konstigt nog. Harlekinblomstren har inte kommit lika
bra, men ranunkeln är underbar!


Så blommor i Brevik kan det nog bli och om jag väntar lite till kommer det nog bli lika fint i min lilla trädgård...

fredag 9 juli 2010

PLOCKEPINN - FULLERDOMEN III


Åh, nej! Inte igen!

Detta spindelliknande monster var vad som mötte mig i trädgården tidigare idag. Ganska likt en bild från en tidigare blogg, med den skillnaden att det är mer silvertejp nu.

Frågan är, ska man ge upp, eller ge det en chans till? Jag tror att jag kommer att ge upp. I alla fall gjorde jag inte något åt saken idag.

En lite positiv nyhet är att det börjar komma upp ärtor av olika slag i en cirkel på marken.

Frågan är, gillar ärtor att klättra på ett plockepinn?

torsdag 8 juli 2010

SQUASHSKÖRD


Nu har jag skördat squash. Blommorna har blommat ett tag i landet nu. Lyser gult. Sniglarna har varit framme och provsmakat, men inte så mycket, tack och lov. Så här är den andra frukten som jag har kunnat plocka. Smakar finfint. Precis som den är. Behöver inte tillagas alls.

Det lilla experimentet med fiberduken visar tydlig skillnad. De plantor som fick plats under är faktiskt större och kraftigare än de andra två. Men vilka som står sig längst och ger finast och godast skörd, det återstår att se.

måndag 5 juli 2010

LINDANS

Att dansa på lina är en fin konst. Att dansa en lindans när linet blommar är något man kanske borde göra. För det är glädje när de första blå blommorna försiktigt visar sig. Och det var idag. Nästa år ska jag dansa.
Det känns mycket tradition över lin. Man ska torka, bråka och häckla. Jag kommer nog nöja mig med att torka. Men först ska jag njuta av blommorna och vindens som dansar sin lindans.
Det är inte bara i den lilla trädgården som det odlas lin. Även i lite större fält på slätterna i Skaraborg. Många är fälten som lyser blått utmed vägen. Fint, fint.




söndag 4 juli 2010

FÖR EVIGT

"Nu har junimånad
stängt sin dörr
för en blomsterprakt
som aldrig förr.
---
Vad ska denna juli
bjuda på.
Blåst och regn
kanske en himmel grå."
Brita af Geijerstam


Inte håller jag med riktigt. Tycker att det blir vackrare och vackrare i trädgården. Men sanning är att vallmon har förlorat all sin färg. Hon har tappat sin röda, vida kjol. Blivit helt anspråkslös.

Men även döden kan vara vacker. Fröställningar. Vackra former. Och färger också faktiskt. Mörkt, mörkt lila. Och grönt.

Det bästa med fröställningar är att de står för evigt.

FULLERDOMEN II

Då var det dags att fortsätta arbetet med domen. När jag kom upp till trädgården före frukost såg det ut såhär. Aj, aj, aj.

Är det vinden? Eller fåglarna? Eller limmet som lossnat? Det får vi aldrig veta, men det var bara att rätta till. Bitar som satt fel skars bort. Pinnar som hade lossnat tejpades fast. Extra tejp lite här och var.


Snart såg det ut såhär. Fint. Inte alls svårt att förstå var de halva sexkanterna ska sitta...



Klart! Sen ordnade jag med lite extra jord. Och fröer i mängder. Vatten i omgångar.

Håll tummarna för att det ska komma upp och börja klättra.
Håll tummarna för att det ska hålla för väder, vind och tidens tand.
Håll tummarna för att fåglarna håller sig borta.


fredag 2 juli 2010

MISSTAG

Idag har jag byggt. Skulle knyta ihop hörnen. Men lim från limpistol som ligger varmt i en bil i solsken fastnar lite i andra klumpar med lim. Så det gick lite sönder. Men med lite sivertejp löser man det mesta.

Först en bild efter ett varv. En femhörning i mitten och fem sexhörningar runt om.

Sen en bild där nästa varv är fasttejpat. Ytterligare fem sexkanter.

På sista bilden börjar man ana hur det kommer att bli. Nu är alla sexhörningar och alla femhörningar på plats. Kvar finns fem halva sexhörningar. Men hur ska de sitta?

Efter ett samtal med konstruktören förstod jag att jag gjort fel. Andra varvet skulle vara femhörningar. Inte sexhörningar. Om man tittar noga kan man nog se att det kan bli lite rundare än det blev.

I morgon ska jag skära loss. Gör om - gör rätt. Sen ska det sättas frön. Luktärt och sockerärt. Lite sent. Men med mycket omsorg och lagom mycket vatten kan det bli en grönskande kupol.

torsdag 1 juli 2010

ARVET


Vissa saker tycker man om bara. Utan att man riktigt vet varför. Men kanske hör det ihop med minnen.

I Brevik finns det fullt av krolliljor. Och har alltid funnits. Jag har lärt mig att de frösår sig lätt. Men att det tar sju år innan de blommar. Lite fint att få vänta så länge på något som är så vackert.


Pioner är också förknippat med minnen. Framförallt doftminnen. I trädgården finns det pioner. De är knappt en halv meter höga och blommar inte. Mammas pioner når lagom upp till näsan och hur många man än plockar så syns det inte. Som pojken med guldbyxorna. Fast pioner. De slog ut i veckan och jag passa de på att ta med ett fång hem. Nu sover jag till piondoft.



FULLERDOMEN

Ett nytt projekt är påbörjat. Vart det bär av vet man inte riktigt. Tanken är en blomstrande kupol. Kanske blir det det. Kanske inte.

Steg ett är avklarat.
Att gräva upp en plats att ställa den på.

Steg två kommer förhoppningsvis klaras av i morgon. Med hjälp av tråd och tuggummi och MacGyver.

Steg tre är att vattna, vänta och vila.

MIDSOMMAR

Det har varit midsommar. Midsommar med blommor och dans. Med stång och andra symboler. Med grill och vänner.

"Må glädjen stå högt som en majstång i byn,
när fiolsången skallar vid skogarnas bryn.
När som sensommaren speglas uti brännvinets tår
medan storstormen dansar - filibom vad det går!"
Dan Andersson


onsdag 30 juni 2010

SNIGLAR


Sniglar. Fina. Men mest äckliga. I alla fall de utan snäcka. Och speciellt de spanska.


"När daggen lyfts av sol
spelar ängsflugorna upp.
Vart ögonblick byter de plats
men vinande ljudstråk.
Det surrar i timmar.
Vindilar rör vid gräsen och flyttar ljusdagrar.
Men sniglarna dröjer sig kvar över dagen
i varaktiga skuggor.
Inte förrän sent om kvällen bryter de upp.
De avreser då till en närbelägen lund,
för dem ett fjärran land."
Harry Martinson












I trädgården är den närbelägna lunden komposten tror jag. I dag låg där en hel släkt och hade det bra. Tills jag kom med sekatören och massakern var ett faktum. Först halshuggning och sedan kvävning i en platspåse. För säkerhets skull. Sen soptunnan. Innan jag gick hem fick jag gå en vända till med sekatören.

fredag 18 juni 2010

TÖRST


En del av trädgården som växer mer än alla andra är den lilla örtagården. Det är egentligen bara ena kanten av det största landet. Här finns det gräslök, timjan, oregano, spansk körvel och daggkåpa.


Även om det regnat en del det senaste, så behövs det vatten. Vattenspridarna arbetar hårt på de olika lotterna. En stund på ett land och sen på nästa.Tills allt har fått de de behöver. Eller i alla fall nästan.

Här är det squashen som får sitt. Och borstnejlikorna och allt det andra i landet.



torsdag 17 juni 2010

EN VANLIG DAG


"Det kanske var en dag som alla andra,
men det var då det lyste så i gräset
efter det korta, lätta sommarregnet
och var så långt till aftonen och natten.
En vanlig dag,
men det var då du skulle tackat solen, marken, molnen."
Pär Lagerkvist


Det är många dagar som är vanliga. En vanlig dag i trädgården är en dag då det inte händer särskilt mycket. Det som händer är inget jag har påverkat. Växer gör det ju hela tiden. Sen ibland händer det mycket. När det spikas, spettas, trimmas och fikas. Men allt som oftast är det ändå naturen som gör jobbet.

Linfältet har växt alldeles på egen hand. Så här långt har det kommit nu. Det ser fint ut och jag längtar efter att få se hur det kommer att bli... Jag tror att det kommer bli väldigt vackert när vinden leker i lintopparna.


Här om dagen flyttade jag våra humlestånd till grinden. De tappade stinget lite och såg riktigt ledsna ut igår. Förhoppningsvis kommer de ikapp sig själva om ett tag. Dagens kunskap äratt humle alltid växer i högervarv. Kanske vred jag åt fel håll...

tisdag 15 juni 2010

BLOMSTER


Idag är det sommar igen. Sol och värme. När jag kom till trädgården idag hade det hänt en hel del. Framförallt blommade det. Lite här och där, men mycket mer än förut. Så idag bjuder jag mest på blomster.


Borstnejlika.
Förra året sådda jag, men glömde att de blommar först andra året. Så äntligen kan jag njuta av färgerna och doften. När det blir lite fler kommer jag ta med mig hem och njuta här inne också.



Akleija.
En favorit av favoriter. Kan ha att göra med barndom och sommarlov.




Iris.
En hel häck med iris. Det är lyx. Man kan plocka nästan hur mycket som helst och ändå syns det inte. Och det här är bara halva.

måndag 14 juni 2010

LITE HEMLIGT

I Göteborgs Botaniska Trädgård finns ett näsduksträd. När näsduksträdet blommar är det en nyhet i GP. Då ska alla dit och titta. Om man inte vet var trädet är planterat är det bara att följa alla andra. Och där står trädet och näsdukarna hänger där så fint.

Förra året var vi i Botaniska just då. Vi tänkte att det var bäst att ta sig en titt. Jag blev besviken. Ett träd inklämt långt bort. Visst såg det lite ut som näsdukar, men...



Igår gick vi utmed vattnet mellan Skanstull och Hornstull. Då passerar man bland annat Erikslunds Koloniområde. Där blev vi
stannade av en man med stavar, keps och gula glasögon. Han uppmärksammade oss på det högst ovanliga, kinesiska näsduksträdet som fanns i en av trädgårdarna. Det var lite mer fascinerande. Lite mer hemligt. Här är det. Och Lukas.

Lite längre fram stannade vi vid Café Rhodos. Bästa fiket på länge!