torsdag 27 maj 2010

MARMELADFROSSA

Idag är det rabarberns tur att hamna i rampljuset. Förra sommaren kom mamma och pappa med en hink med en rabarberplanta i. Den tog sig fint och gav mig rabarber i överflöd. Det finns fortfarande kvar bitar i min frys. Äkta Hörneborabarber.

När årets tjocka snötäcke äntligen hade smält undan, låg min rabarber under vatten. Jag trodde att den skulle dö. Men den är nu lika fin som någonsin. Den har redan delat med sig av sina stjälkar och försökt att blomma. Vilket den så klart inte fick.

Förra året satt plantan i ett hörn av potatislandet. Det hörnet har nu blivit en del av gräsmattan strax intill linfältet. Och nu är rabarbern omringad av fina gatustenar.

Det bästa jag vet att göra av rabarbern är marmelad. Paj är också rätt gott, men inte i närheten av marmeladen. Så här gör man då:


500 g rabarber
225 g syltsocker
2 tsk färsk, riven ingefära

Koka upp rabarberbitar, sockret och ingefäran.
Sjud i tio minuter.
Svalna och häll upp på burk.


Hur lätt som helst. Hur gott som helst.
Jag ska nog göra en omgång på mina frysta rabarber.

1 kommentar:

  1. Nu har frysen tömts på rabarber och gett rum för kommande skördar. Det fanns också några burkar jordgubbar. Det blev en fin rabarber-jordgubb-och-ingefärsmarmelad. Mycket fin!

    SvaraRadera